Добре дошли в нашия магазин!

Количка

0 артикула
  • ПРОДУКТОВО МЕНЮ

Всички пратки с наложен платеж се изпращат с услугата Пощенски паричен превод ! Услугата е маркирана със знака Х в товарителницата на куриера като "п.превод" и разписката за пощенския превод издадена от куриерската фирма играе ролята на касов бон. В случай на издаване на фактура, тя ще бъде изпратена вътре в пратката, като за нейното осчетоводяване потребителя трябва задължително да изиска от куриера разписка за пощенски превод на стойността на дължимия наложен платеж и да я прикрепи към фактурата !

 

При получаване на стоката ПАЗЕТЕ РАЗПИСКАТА ЗА ПОЩЕНСКИ ПАРИЧЕН ПРЕВОД. Тя заменя касовия бон към фактурата!!!

Вижте всички статии

ЗААТАР

Заатар е смес от изсушени ароматни треви, запечени сусамови семена, понякога сол и сумак (сушените и смлени червени плодове на дъбилния шмак Rhus coriaria). Основното растение, което се използва за приготвянето на заатар e сирийският риган Origanum syriacum. Този нeвисок полухраст расте в засушливите каменисти терени в Близкия изток, включително и в Кипър и на Синайския полуостров. Стръковете с мъхести листа от векове се събират за хранителни и лечебни цели, като се предполага, че те са многократно цитирания в Библията исоп. Ароматът е подобен едновременно на мащерка, чубрица и риган и е доста интензивен, когато растението е изсушено. Търсенето на сирийския риган е изключително голямо и за съжаление много от популациите му са застрашени от изчезване. Отскоро е започнало и култивирането му, което вероятно ще доведе до намаляване на човешкия натиск върху дивите растения.

 


Запеченият сусам и сумакът допълват вкусът и ароматът на заатара съответно с препечени и накиселяващи тонове. Един от ливанските варианти на подправката е с много голямо количество сумак и цветът му е наситено червен.В състава на заатар участват и други ароматни растения като различни диви чубрици и мащерки от региона.

Заатарът се използва едва ли не ежедневно в левантинските кухни, като основното му приложение е да се смесва със зехтин и да се маже по манакиш – близкоизточният вариант на пицата. Освен това заатар се ръси и върху сирена и месо, а също и върху хумус. Не липсват и новаторски идеи за използването на заатар. Израелската шоколатиерия Ika Chocolate печели през 2014 г. златен медал на International Chocolate Awards в Лондон с овкусен със заатар трюфел.

В България сирийски заатар със сигурност може да се намери в арабските хранителни магазини в София и в специализираните магазини за подправки.

Източник:menumag.bg

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари